محیط طراحی و ساخت فرم
برای ساخت فرم در بیزاجی بعد از ساخت مدل فرایند (Model Process) و ایجاد دیتا مدل(Model Data)، وارد بخش طراحی فرم (Define Form) میشویم.
در شکل زیر مدل فرایندی که قبلاً آن را ترسیم کردیم دیده میشود با این تفاوت که روی بعضی از فعالیتها علامت “! ” نمایشدادهشده است. این علامت در فرایندهای مختلف میتواند بر روی فعالیتها، درگاهها، رویدادهای آغازین و… باتوجهبه نوع آنها نمایش داده شود.
نکته: علامت”!” بر روی رویداد آغازین با رنگ آبی نمایش داده میشود و بدین معنی است که طراحی فرم برای آن اجبار نیست.
با کلیک بر روی هریک از فعالیتها و عناصری که علامت”!” دارند (واجد شرایط برای فرم سازی هستند) وارد محیط طراحی فرم آن میشویم. در این فرایند برای مثال وارد محیط طراحی فرم فعالیت ثبتنام دورة آموزشی میشویم.
فرمهای شروع
همانطور که در بالا اشاره کردیم بر روی Start Event ها میتوان فرم تعریف کرد. از فرمهای Start برای راهاندازی موقت یک مورد جدید استفاده میشود و به کاربران نهایی اجازه میدهد که در صورت اطمینان از این اقدام، ایجاد فرایند را تأیید کنند یا برای جلوگیری از ایجاد پرونده غیرضروری، فرم را بدون تأیید ببندند.
به بیانی دیگر وقتی کاربر شروع به اجرای یک فرایند میکند یک شناسه فرایند به آن اختصاص داده میشود. برای جلوگیری از ایجاد پیدرپی مورد جدید، یک فرم بر روی Start Event ایجاد میکنیم. تا زمانی که کاربر به Task بعد وارد نشده شناسهای به آن اختصاص داده نمیشود.
درشکل زیر وارد محیط طراحی فرم برای ثبتنام دوره های آموزشی شدیم. همانطور که مشاهده می کنید یک نوار افقی در بالا، یک نوار عمودی در سمت راست وجود دارد که شامل Data، Controls و Layout است همچنین یک صفحه برای طراحی فرم در نظر گرفته شده است.
درباره هر بخش بهصورت مفصل در مقالات بعدی صحبت خواهیم کرد، در اینجا به بیان توضیحاتی بهصورت مختصر میپردازیم:
در قسمت دیتا با کلیک بر روی علامت + که در کنار موجودیت اصلی است فیلدهایی که قبلاً آن را در دیتا مدل طراحی کرده بودیم را میبینیم که برای طراحی فرم میتوانیم از آن استفاده کنیم.
در قسمت بالای صفحه منوی افقی را مشاهده میکنیم که از چهار بخش کلی شامل Form، Show، Validation و Controls تشکیل شده که خود شامل چندین بخش مجزاست.